niedziela, 16 października 2011

Sorbety

Sorbety to odmiana lodów owocowych, które stają się coraz popularniejsze, gdyż są mniej kaloryczne od lodów tradycyjnych.
Sorbety produkuje się z syropu z wody i cukru z dodatkiem:

  • przecieru z owoców świeżych lub konserwowych
  • soku owocowego lub likierów
  • soku z cytryny
  • szampana lub wina
  • niewielkiej ilość białek - w celu zwiększenia jakość
Popularne smaki sorbetów to: pomarańczowy, cytrynowy, grejpfrutowy i szampański.
Sposoby podania.
Sorbety udekorowane np.listkami mięty, podaje się w naczyniu z delikatnego szkła, np. w kieliszku koktajlowym albo o porto. Kieliszek z sorbetem stawia się na talerzyku wyłożonym serwetką. Sorbety mogą bć serwowane w postaci kulek lub zeskrobanych wiórków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz