niedziela, 16 października 2011

Desery flambirowane

Desery flambirowane , czyli płonące przygotowuje się z dodatkiem niewielkiej ilość alkoholu, który się podpala. Alkohol nadaje aromat i uszlachetnia smak potrawy.
Do najsłynniejszych deserów płonących należ:

  • owoce-banany,brzoskwinie, ananasy,wiśnie, gruszki
  • naleśniki
  • omlety
Przygotowanie deserów płonących składa się z następujących czynność:

  • przygotowanie karmelu(z masła i cukru)
  • połączenie karmelu ze składnikami sosu, np. sokiem, likierem
  • włożenie owoców, naleśników, omletów
  • flambirowanie - wlanie i podpalenie alkoholu
  • przełożenie deseru na talerze
  • dekoracja i serwowanie
Na jedną porcje potrawy używa się 20-40ml alkoholu. Nie należy wlewać alkoholu bezpośrednio z butelki na patelnie, ze względu na możliwość wybuchu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz