Desery flambirowane , czyli płonące przygotowuje się z dodatkiem niewielkiej ilość alkoholu, który się podpala. Alkohol nadaje aromat i uszlachetnia smak potrawy.
Do najsłynniejszych deserów płonących należ:
- owoce-banany,brzoskwinie, ananasy,wiśnie, gruszki
- naleśniki
- omlety
Przygotowanie deserów płonących składa się z następujących czynność:
- przygotowanie karmelu(z masła i cukru)
- połączenie karmelu ze składnikami sosu, np. sokiem, likierem
- włożenie owoców, naleśników, omletów
- flambirowanie - wlanie i podpalenie alkoholu
- przełożenie deseru na talerze
- dekoracja i serwowanie
Na jedną porcje potrawy używa się 20-40ml alkoholu. Nie należy wlewać alkoholu bezpośrednio z butelki na patelnie, ze względu na możliwość wybuchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz